
Det kan være rigtig svært at finde ud af, om flåter i et område bærer på sjældne sygdomme som fx TBE – flåtbåren hjernebetændelse. Fordi sygdommen er så sjælden, skal man samle tusindvis af flåter for måske at finde bare én, der er smittet. Det kræver både tid, penge og en masse arbejde.
I stedet for at lede direkte efter sygdommen i flåterne, kan man undersøge dyr, som ofte bliver bidt af dem – fx hjorte. Hjorte færdes typisk i afgrænsede områder og får mange flåtbid. Hvis man finder tegn på TBE hos hjortene, er det et tegn på, at sygdommen findes i området. Det gør det både nemmere og hurtigere at overvåge udbredelsen af TBE.
I dette studie anvendes bl.a. hjortevildt som en indirekte indikator for tilstedeværelsen af TBE. Danske jægere har indsamlet og indsendt blodprøver fra nedlagt hjortevildt. Undersøgelsen viser, at dyr fra andre egne af Danmark end Nordsjælland – blandt andet Sydjylland og nye dele af Sjælland – bærer tegn på, at de har været i kontakt med virusset (se kort).
Opdagelsen understreger behovet for opmærksomhed omkring TBE-virus, især i de nyidentificerede områder.
Husk altid at tjekke kroppen for flåter efter udendørsaktiviteter og fjern dem hurtigst muligt for at mindske risikoen for smitte.